Galaksija M81 Denis Gorican

Dennis Gorican: “M81 je osupljiva spiralna galaksija, ki se nahaja v ozvezdju Ursa Major, približno 12 milijonov svetlobnih let od Zemlje.” Njeno svetlo, žareče jedro obdajajo graciozni spiralni rokavi, v katerih je veliko prahu, plina in mladih, vročih modrih zvezd. Te zvezde so odgovorne za svetel, živahen videz galaksije in dajejo M81 značilen “bleščeč” videz.

Zbral sem nekaj zanimivih dejstev o galaksiji M81:

  1. M81, znana tudi kot Bodejeva galaksija, je spiralna galaksija v ozvezdju Ursa Major. Od Zemlje je oddaljena približno 12 milijonov svetlobnih let.
  2. M81 je ena najsvetlejših galaksij, vidnih z Zemlje, in je v jasni in temni noči vidna s prostim očesom. Amaterski astronomi ga pogosto uporabljajo kot tarčo.
  3. Galaksija M81 je del skupine galaksij, znane kot skupina M81, ki vključuje tudi galaksijo M82 in več manjših galaksij. Te galaksije so gravitacijsko povezane in medsebojno vplivajo druga na drugo, kar je povzročilo spektakularne izbruhe nastajanja zvezd v M82.
  4. V M81 je več milijard zvezd, med njimi veliko vročih, mladih modrih zvezd. Te zvezde se nahajajo v spiralnih rokavih galaksije, ki so bogati s prahom in plinom.
  5. M81 je leta 1774 odkril Johann Elert Bode in je bila prva galaksija, ki smo jo kadarkoli fotografirali. Leta 1845 je galaksijo fotografiral William Parsons.
  6. V središču M81 je supermasivna črna luknja z maso, ki je približno 70-milijonkrat večja od mase Sonca.

Osupljiva spiralna galaksija v ozvezdju Ursa Major.

– Denis Gorican

To fotografijo sem posnel marca 2021 s Skywatcherjem 130/650 Explorer 130PDS OTA, Ioptron CEM26/GEM28, Canon 250D.

Imate radi astronomijo? Poiščite me na LinkedInu ali mi pišite tukaj.