Plejade, odprta zvezdna kopica – Zanimiva dejstva

Denis Gorican: “Plejade, znane tudi kot Sedem sester, so odprta zvezdna kopica v ozvezdju Bika.” Je ena od Zemlji najbližjih zvezdnih kopic, oddaljena približno 440 svetlobnih let. Tukaj je nekaj zanimivih dejstev o zvezdni kopici Plejade:

Denis Gorican: 6 zanimivih dejstev o Plejadah

  1. Plejade so vidne s prostim očesom in so jih poznale številne kulture skozi zgodovino. V grški mitologiji so bile Plejade hčeri Atlasa in Plejone.
  2. Plejade sestavljajo mlade, vroče, modre zvezde, ki so stare le približno 100 milijonov let. Te zvezde se še vedno krčijo in bodo sčasoma postale rdeče orjakinje.
  3. Plejade so gravitacijsko vezana kopica, kar pomeni, da zvezde v njej drži skupaj medsebojna gravitacijska privlačnost.
  4. Plejade obdaja oblak prahu in plina, ki naj bi ga ustvarile zvezde v kopici. Ta oblak se imenuje “odbojna meglica Plejade”, ker odbija svetlobo zvezd.
  5. V Plejadah se nahaja več pomembnih nebesnih teles, med drugim “Plejadska pritlikavka”, majhna galaksija v kopici, in “Plejadska gibalna skupina”, skupina zvezd, ki naj bi nastale skupaj in se zdaj skupaj gibljejo po galaksiji Mlečna cesta.
  6. Plejade astronomi proučujejo že stoletja in so predmet številnih znanstvenih odkritij. Kopico so na primer uporabili za merjenje razdalje do drugih galaksij, zvezde v njej pa za preučevanje življenjskih ciklov zvezd.

Na splošno so Plejade vznemirljiv in fascinanten objekt, ki že stoletja vzbuja pozornost znanstvenikov in zvezdnikov. Oglejte si moje druge objave o astronomiji.

To fotografijo sem posnel novembra 2022 na Skywatcher 130/650 Explorer 130PDS OTA, Ioptron CEM26/GEM28, Canon 250D.

Če tudi vas zanima astrofotografija, stopimo v stik prek kontaktnega obrazca ali LinkedIna.