Denis Goričan orionova meglica

Denis Goričan: “Orionova meglica, znana tudi kot Messier 42, je ogromen oblak plina in prahu v ozvezdju Oriona.” Je ena najbolj raziskanih in znanih meglic na nebu in je v jasni noči vidna s prostim očesom. Tukaj je nekaj zanimivih dejstev o meglici v Orionu:

Orionova meglica – M42

Obožujem astronomijo. Odpira mi nove perspektive in me sili k razmišljanju o tem, kako krhki smo na naši tako imenovani Zemlji. Le delček časa, ki blodi v neskončni praznini vesolja. Kjerkoli na svetu smo, ko pogledamo navzgor, gledamo iste zvezde, isto luno.

Ko pogledamo navzgor, gledamo iste zvezde, isto luno.

– Denis Goričan

Tukaj je nekaj zanimivih dejstev o meglici v Orionu:

  1. Meglica Orion je od Zemlje oddaljena približno 1.300 svetlobnih let, kar pomeni, da je eno od našemu planetu najbližjih območij, kjer nastajajo zvezde.
  2. Orionova meglica je aktivno območje nastajanja zvezd, kar pomeni, da v njej trenutno poteka proces nastajanja novih zvezd. V meglici se nahajajo številne protozvezde ali zvezde, ki so v procesu nastajanja, ter številne novorojene zvezde, stare le nekaj milijonov let.
  3. Orionova meglica je svetel objekt na nebu z vizualno magnitudo 4,0. To pomeni, da je v jasni noči viden s prostim očesom in ga je mogoče videti celo iz mestnih območij s svetlobnim onesnaženjem.
  4. Meglica v Orionu je velik objekt s premerom približno 40 svetlobnih let. Je del večjega kompleksa plina in prahu, imenovanega Orionov molekularni oblak, ki je širok več sto svetlobnih let.
  5. V Orionovi meglici se nahaja več pomembnih nebesnih teles, med drugim meglica Konjska glava in meglica Plamen. Meglica Konjska glava je temna meglica v Orionovi meglici. Ime je dobila zaradi tipične oblike konjske glave, medtem ko je meglica Plamenica svetla emisijska meglica vzhodno od Orionove meglice.
  6. Astronomi Orionovo meglico proučujejo že stoletja in ima pomembno vlogo pri našem razumevanju vesolja. Uporablja se za preučevanje življenjskih ciklov zvezd, lastnosti plina in prahu ter nastanka planetarnih sistemov.

Na splošno je meglica v Orionu zanimiv in fascinanten objekt, ki še vedno navdušuje tako znanstvenike kot zvezdnike.

To fotografijo sem posnel decembra 2021 s Skywatcherjem 130/650 Explorer 130PDS OTA, Ioptronom CEM26/GEM28, Canonom 250D.

Imate radi astronomijo? Povežimo se. Poiščite me na Linkedinu ali mi pišite tukaj.